Algemene Voorwaarden Silfer B.V.
Silfer B.V.
Zilverschoon 26
6922 GV Duiven
KVK: 95593624
Artikel 1: Toepasselijkheid
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten van Silfer B.V.. Hierna te noemen: Silfer voor zover één en ander betrekking heeft op het ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan opdrachtgevers als omschreven in artikel 7:690 Burgerlijk Wetboek (BW), alsmede alle overeenkomsten tot het leveren van werving- en selectiediensten.
1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten van Silfer.
1.2. Bedingen en overeenkomsten die eventueel afwijken van deze algemene voorwaarden zijn alleen rechtsgeldig indien Silfer deze afwijking schriftelijk heeft bevestigd.
1.3. De toepasselijkheid van overige inkoop of andere algemene voorwaarden van derden wordt uitgesloten, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
1.4. De opdrachtgever die in contact komt met Silfer wordt geacht akkoord te gaan met de voorwaarden in deze algemene voorwaarden als het later tot een akkoord komt wat betreft een samenwerkingsovereenkomst.
1.5. Alle afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst van Silfer en van de algemene voorwaarden binden ook mogelijke rechtsopvolgers van de opdrachtgever.
1.6. Indien één of eventueel meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig zijn of worden vernietigd door omstandigheden, zullen de overige bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst en de algemene voorwaarden voor het overige van kracht blijven.
1.7. De bepalingen die niet rechtsgeldig zijn of niet rechtsgeldig kunnen worden toegepast, worden eventueel vervangen door bepalingen die zoveel mogelijk gelijke strekking hebben met de bestaande bepalingen.
Artikel 2: Definities
In deze algemene voorwaarden gelden de volgende definities:
2.1. Silfer: Silfer B.V., geregistreerd bij de Nederlandse KvK onder nummer 95593624. Silfer stelt in het kader van de uitoefening van haar beroep of bedrijf werknemer(s) ter beschikking aan derde(n) om krachtens een door die derde(n) verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder leiding en toezicht van die derde(n).
2.2. Opdrachtnemer: de natuurlijke/rechtspersoon (in dit geval Silfer) die, in het kader van uitoefening van beroep of bedrijf, uitzend werknemers ter beschikking stelt aan een inlener voor het uitvoeren van werkzaamheden voor en onder leiding en toezicht van de inlener.
2.3. CAO voor Uitzendkrachten: de collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten, gesloten tussen de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), FNV Bondgenoten, CNV Dienstverband en De Unie.
2.3. Uitzendkracht: de werknemer als bedoeld in artikel 7:690 BW e.v. die in dienst van Silfer werkzaamheden verricht of gaat verrichten voor en onder leiding en toezicht van de opdrachtgever middels een Uitzendovereenkomst. De uitzendkracht wordt hierna betiteld en benoemd als: ‘werknemer’.
2.4. Kandidaat: de persoon die op basis van een opdracht tot werving en selectie door Silfer wordt geworven en voorgesteld aan de opdrachtgever met als doel een rechtstreeks dienstverband aan te gaan met de opdrachtgever.
2.5. Uitzendovereenkomst: de arbeidsovereenkomst tussen uitzendonderneming en uitzendkracht als bedoeld in artikel 7:690 BW, waarbij de uitzendkracht door Silfer in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van die uitzendonderneming ter beschikking wordt gesteld aan opdrachtgever(s) om krachtens door die opdrachtgever(s) aan Silfer verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van die opdrachtgever(s). Silfer is gemachtigd de uitzendkracht zonder enige toestemming van opdrachtgever aan verschillende en meerdere opdrachtgevers ter beschikking te stellen, wat inhoudt dat er geen sprake is van exclusieve terbeschikkingstelling.
2.6. Opdrachtgever: de derde die gebruik maakt van de dienstverlening van Silfer. De opdrachtgever laat een uitzendkracht bij zich arbeid verrichten en is verantwoordelijk voor leiding en toezicht.
2.7. Aanstaande-Opdrachtgever: dit is de benaming van de potentiële opdrachtgever wanneer de werknemer door Silfer is voorgesteld aan opdrachtgever
2.8. Inschrijving: het verzoek van de opdrachtgever aan Silfer om opdrachten op een bepaalde wijze uit te voeren (mocht dit nodig zijn).
2.9. Opdracht: de samenwerkingsovereenkomst tussen Silfer en opdrachtgever op grond waarvan (en in zoverre telkens) een enkele uitzendkracht door Silfer aan de opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld, dan wel op grond waarvan een enkele opdrachtnemer bij de opdrachtgever wordt geplaatst, dan wel op grond waarvan Silfer diensten gericht op werving en selectie verricht met het doel een arbeidsverhouding, van welke aard dan ook, tot stand te brengen tussen de kandidaat en de opdrachtgever. Er zal nooit een overeenkomst tot stand gebracht worden welke onder de reikwijdte van payrolling ex. art. 7:692 BW valt. Versie 2023.02
2.10. Opdrachtbevestiging: de schriftelijke bevestiging van Silfer omtrent de opdracht aan de opdrachtgever.
2.11. Opdrachtgeverstarief: het tarief, inclusief btw, dat Silfer aan de opdrachtgever in rekening brengt per uur of per opdracht zoals overeengekomen en eventueel nadien aangepast conform opdracht en deze algemene voorwaarden.
2.12. Partijen: Silfer als bedoeld in 2.1) en de opdrachtgever als bedoeld in 2.6).
2.13. Urenregistratie: het document waarin de werknemer de gewerkte uren en eventuele onkosten van de werknemer vastlegt.
2.14. Digitale urenregistratie: een systeem waarin de opdrachtgever en werknemer informatie verwerken zoals de gewerkte uren en onkosten.
Artikel 3: Vrijblijvendheid offertes
3.1. Alle offertes (incl. mogelijke bijlagen) van Silfer zijn vrijblijvend. Indien een offerte of aanbieding een vrijblijvend aanbod bevat en dit aanbod wordt door de opdrachtgever aanvaard, heeft Silfer het recht het aanbod binnen 2 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding te herroepen.
3.2 Tarieven in de offertes en aanbiedingen zijn gebaseerd op bij aanvraag door de opdrachtgever verstrekte gegevens. Indien deze gegevens naderhand gewijzigd worden, dan kan dit gevolgen hebben voor de tarieven en/of de beschikbaarheid van de uitzendkracht of kandidaat.
3.3 Offertes, aanbiedingen en tarieven gelden niet automatisch voor nieuwe aanvullende opdrachten.
Artikel 4: Duur van de opdracht
4.1. De opdracht kan worden aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd en komt tot stand door de schriftelijke opdrachtbevestiging van Silfer, dan wel doordat Silfer met de uitvoering van de opdracht is begonnen, dan wel indien Silfer op enigerlei wijze aan de opdrachtgever kenbaar heeft gemaakt met de uitvoering van de opdracht te zullen beginnen. De opdracht die is aangegaan voor een bepaalde tijd eindigt van rechtswege door het verstrijken van de overeengekomen periode/tijd. Tenzij Silfer een andere termijn overeenkomt met de opdrachtgever, is de opdrachtgever gehouden om uiterlijk twee maanden voordat de opdracht van rechtswege eindigt, Silfer schriftelijk mede te delen of zij een nieuwe opdracht wenst aan te gaan.
4.2. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, is de duur van de opdracht gelijk aan de duur van de uitzendovereenkomst die Silfer krachtens de opdracht met de werknemer is aangegaan.
Artikel 5: Einde opdracht van rechtswege
5.1. Voor zover de opdracht niet op een andere wijze eerder eindigt, eindigt de opdracht bepaalde tijd in ieder geval van rechtswege op het moment dat de uitzendovereenkomst tussen Silfer en de werknemer eindigt.
Artikel 6: Beëindiging opdracht door opzegging van de opdrachtgever
6.1. Indien (tussentijdse) opzegging mogelijk is, moet de opdracht te allen tijde schriftelijk worden opgezegd. De feitelijke beëindiging van de terbeschikkingstelling door de opdrachtgever wordt niet als opzegging aangemerkt.
6.2. Het schriftelijke verzoek van de opdrachtgever om de terbeschikkingstelling te beëindigen met ingang van een bepaalde dag, impliceert de opzegging van de opdracht tegen diezelfde dag.
6.3. De bewijslast van tijdige opzegging ligt bij de opdrachtgever.
6.4. Indien, op verzoek van de opdrachtgever, met de ter beschikking gestelde werknemer een proeftijd is overeengekomen, kan de opdrachtgever de opdracht met onmiddellijke ingang opzeggen, voor zover deze opzegging niet later plaatsvindt dan de dag voorafgaande aan de dag waarop de proeftijd van de desbetreffende werknemer verstrijkt.
6.5. Indien, ter uitvoering van een opdracht, met een werknemer:
6.5.1. Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding is overeengekomen, kan de
opdrachtgever de opdracht met onmiddellijke ingang doen eindigen door het beëindigen van de terbeschikkingstelling van de werknemer, behoudens in gevallen van ziekte/arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Voor zover Silfer tegenover de werknemer de in artikel 15 lid 2 ABU-CAO, bedoelde aanzegtermijn dient te hanteren, neemt de opdrachtgever een opzegtermijn in acht gelijk aan de genoemde aanzegtermijn;
6.5.2. Een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzeggingsmogelijkheid is overeengekomen, kan de opdrachtgever de opdracht uitsluitend opzeggen tegen het einde van de looptijd van de betreffende uitzendovereenkomst;
6.5.3. Een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd met een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid is overeengekomen, kan de opdrachtgever de opdracht slechts opzeggen tegen de eerste dag waarop Silfer de uitzendovereenkomst (door opzegging) rechtsgeldig kan doen eindigen;
6.5.4. Als een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd is overeengekomen, kan de opdrachtgever de opdracht slechts opzeggen tegen de eerste dag waarop Silfer de uitzendovereenkomst (door opzegging) rechtsgeldig kan doen eindigen.
6.6. Indien de opdrachtgever de in artikel 6.5 vermelde opzegtermijnen niet naleeft, is opdrachtgever aan Silfer een direct opeisbare vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan het opdrachtgeverstarief dat de opdrachtgever aan Silfer verschuldigd zou zijn geweest over de periode waarin de opdracht zou hebben voortgeduurd indien de opzegging zou hebben plaatsgevonden overeenkomstig het bepaalde in het voorgaande lid. Voor zover de omvang van het opdrachtgeverstarief over deze periode niet voorzienbaar is, wordt de vergoeding bepaald aan de hand van het gemiddelde gefactureerde opdrachtgeverstarief over de voorafgaande 13 weken. De betaling van de vergoeding doet geen afbreuk aan het recht van Silfer aanvullende schadevergoeding te vorderen voor zover de schade van Silfer ten gevolge van de onregelmatige opzegging de hiervoor bedoelde vergoeding te boven gaat.
Artikel 7: Beëindiging van de opdracht door Silfer
7.1. De opdracht en de daaruit voortgekomen terbeschikkingstelling kan per onmiddellijke ingang buitengerechtelijk worden ontbonden door Silfer, op het moment dat:
7.1.1. De opdrachtgever met betrekking tot de nakoming van de betreffende opdracht of enig andere opdracht of verplichting tegenover Silfer de afspraken niet naleeft;
7.1.2. De Opdrachtgever in staat van faillissement is verklaard (en/of een aanvraag daartoe doet) ofwel aan de opdrachtgever surseance van betaling is verleend (en/of een aanvraag daartoe doet) ofwel de opdrachtgever is toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (de WSNP) en/of een aanvraag daartoe doet.
7.2 Indien Silfer wegens één van deze gronden de opdracht beëindigt, ligt in de gedraging van de opdrachtgever, waarop de ontbinding is gebaseerd, het verzoek van de opdrachtgever besloten om de terbeschikkingstelling te beëindigen. Dit leidt niet tot enige aansprakelijkheid van Silfer voor de schade die de opdrachtgever daardoor lijdt/lijden. Ten gevolge van ontbinding zullen alle vorderingen van Silfer onmiddellijk opeisbaar zijn.
7.3. Indien Silfer de ontbinding van de opdracht inroept, laat dit onverlet het recht van Silfer om volledige schadevergoeding, inclusief alle kosten (met inbegrip van de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand), te vorderen van de opdrachtgever. Daarvoor geldt een minimumbedrag, ter grootte van de vergoeding als bedoeld in artikel 10.6 en/of 10.7, waarbij als dag waarop Silfer beroep doet op de ontbinding, geldt als de dag van opzegging door de opdrachtgever. Ten gevolge van de ontbinding zullen alle vorderingen van Silfer onmiddellijk opeisbaar zijn.
7.4. Het recht van Silfer om zich op de onverwijlde ontbinding te beroepen, laat onverlet het recht van Silfer de opdracht tussentijds door middel van opzegging te doen eindigen, dan wel zich op enig andere wettelijke bepaling te beroepen die tot beëindiging van de opdracht en/of de terbeschikkingstelling leidt.
Artikel 8: De terbeschikkingstelling
8.1. De terbeschikkingstelling vangt aan op de in de opdrachtbevestiging genoemde datum en eindigt op de dag waarop de opdracht rechtsgeldig is geëindigd.
8.2. Silfer is, zonder aansprakelijk te zijn voor de eventueel daaruit voortvloeiende schade, gerechtigd de terbeschikkingstelling op een latere datum te laten aanvangen of op te schorten indien:
8.2.1. De opdrachtgever bezwaar maakt tegen de opdrachtbevestiging, of;
8.2.2. Silfer niet over alle voor de terbeschikkingstelling noodzakelijke documenten en gegevens beschikt, waaronder (maar niet uitsluitend):
– volledig ingevuld opdrachtformulier;
– kopie identificatiebewijs van de werknemer;
– BSN-nummer van de werknemer;
– een schriftelijke uitzendovereenkomst met de werknemer.
8.3. Als met de werknemer een uitzendbeding in de uitzendovereenkomst is overeengekomen, wordt de opdrachtgever geacht te hebben verzocht de terbeschikkingstelling met onmiddellijke ingang te laten eindigen vanaf het moment dat:
8.3.1. De opdrachtgever aangeeft om welke reden dan ook de werknemer niet langer te willen of kunnen inlenen; gedurende arbeidsongeschiktheid/ziekte van de werknemer eindigt de terbeschikkingstelling niet waardoor ook de uitzendovereenkomst niet eindigt;
8.3.2 de werknemer om welke reden dan ook de bedongen arbeid niet langer wil verrichten, tenzij dit samenhangt met ziekte/arbeidsongeschiktheid van de werknemer;
8.3.3. Silfer de opdracht heeft opgezegd of een beroep heeft gedaan op de ontbinding van de opdracht als bedoeld in artikel 7.1.
De opdrachtgever is gehouden op het eerste verzoek van Silfer schriftelijk aan de betrokken werknemer of werknemers te bevestigen dat er sprake is van omstandigheden als bedoeld in artikel 8.3.1, 8.3.2 en/of 8.3.3.
8.4. Silfer schiet niet toerekenbaar tekort tegenover de opdrachtgever en is niet gehouden tot vergoeding van enige schade of kosten aan de opdrachtgever indien Silfer, om welke reden dan ook, een werknemer niet (meer), althans niet (meer) op de wijze en in de omvang als bij de opdracht of nadien overeengekomen, aan de Opdrachtgever ter beschikking kan stellen.
8.5. Silfer is te allen tijde gerechtigd aan de opdrachtgever een voorstel te doen tot vervanging van een ter beschikking gestelde werknemer door een andere werknemer onder voortzetting van de opdracht, zulks met het oog op het bedrijfsbeleid of personeelsbeleid van Silfer, het behoud van werkgelegenheid en/of naleving van geldende wet- en regelgeving. De opdrachtgever zal een dergelijk voorstel slechts op redelijke gronden afwijzen. De opdrachtgever zal een eventuele afwijzing desgevraagd schriftelijk motiveren.
8.6. Indien de werknemer wordt vervangen door een andere werknemer, zal de beloning per uur ten aanzien van de vervangende werknemer opnieuw worden vastgesteld op de wijze als omschreven in artikel 21 en zal het opdrachtgeverstarief (eventueel met terugwerkende kracht) dienovereenkomstig worden aangepast.
Artikel 9: Werving en Selectie, voorkoming van ontoelaatbare discriminatie
9.1. Bij de werving, selectie en het ter beschikking stellen van uitzendkrachten aan opdrachtgevers neemt Silfer in acht de wettelijke bepalingen, de CAO voor Uitzendkrachten, de opdracht en de toepasselijke (algemene) voorwaarden en laat zich bij het maken van onderscheid uitsluitend leiden door redelijke functionele eisen. De werknemer wordt door Silfer geselecteerd. Dit zal zijn op basis van onder andere hard en soft skills, opleidingen, ervaringen in combinatie met de gevraagde functievereisten.
9.2 Silfer is niet aansprakelijk wanneer de verwachting van de opdrachtgever omtrent de kennis en kunde van geselecteerde kandidaten niet blijken te voldoen.
9.3 Opdrachtgever en Silfer zullen zorgdragen voor een inclusief en divers arbeidsklimaat waarbij er geen ruimte is voor discriminatie.
9.4. Met discriminatie bedoelen wij: het direct en indirect maken van onderscheid tussen individuen op basis van leeftijd, sekse, burgerlijke staat, seksuele oriëntatie, levens/geloofsovertuiging, afkomst of nationaliteit.
Ook zullen wij niet ingaan op verzoeken tijdens een sollicitatieproces om onderscheid te maken tussen personen op grond van bepaalde eisen die niet noodzakelijk dan wel relevant zijn voor de invulling van het beroep. Daarom schrijft Silfer alleen vacatures met functie-eisen die betrekking hebben op vakbekwaamheid, ervaringen en persoonlijke eigenschappen. Als het gewenst is om aanvullende resultaten omtrent de selectieprocedures te benoemen, zullen wij dit vermelden. Alleen in reeds uitzonderlijke voorvallen kunnen persoonlijke kenmerken worden beschreven, uitsluitend en alleen als dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de te verrichtte werkzaamheden en uiteraard voor zover dit wettelijk geoorloofd is.
9.5. Opdrachtgever en Silfer zullen gedurende de sollicitatieprocedure rekening houden met bepaalde criteria en dat deze uitsluitend worden gehonoreerd als er sprake is van objectieve verantwoording. Hier is sprake van als het selecteren van de kandidaten op de volgende manier zal geschiedde:
– Het moet een legitiem doel dienen. Dit betekent dat er een functie gerelateerde reden moet zijn om tijdens het sollicitatieproces de betreffende criteria te toetsen;
– Het moet bijdragen aan het bereiken van het doel;
– Het moet in redelijke verhouding staat tot het doel;
– Het moet noodzakelijk zijn omdat er geen ander alternatief is. Er wordt voldaan aan het noodzakelijkheidscriterium.
9.6. Silfer en de opdrachtgever zullen niet toestaan dat werknemers op een discriminerende wijze worden behandeld dan wel bejegend. Silfer tolereert ook niet dat binnen haar bedrijf wordt meegewerkt aan verzoeken die aanzetten tot discriminatie.
9.7. Opdrachtgever voldoet aan de vacature meldingsplicht (Artikel 8c; Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs).
9.8. Opdrachtgever en Silfer zullen elkaar direct informeren wanneer de ter beschikking gestelde werknemer niet of onvoldoende functioneert dan wel andere/overige ontwikkelingen zijn die te maken hebben met de uitvoering van de overeenkomst opdrachtgever en Silfer alsmede de uitzendovereenkomst tussen Silfer en de werknemer.
Artikel 10: Inschrijving en totstandkoming opdracht
10.1. De opdrachtgever staat toe dat Silfer de gegevens en persoonsgegevens van de opdrachtgever mag gebruiken voor een correcte en juiste verwerking van de opdracht. Door zich in te schrijven bij Silfer geeft de opdrachtgever toestemming aan Silfer alle geregistreerde contactpersonen binnen de organisatie van de betreffende opdrachtgever e-mailnieuwsbrieven te verstrekken tot het moment van schriftelijke afmelding.
10.2. Een opdracht komt uitsluitend tot stand doordat Silfer een verzoek tot het uitvoeren van een opdracht aanvaardt. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, kan de opdracht uitsluitend aanvaard worden als Silfer een opdrachtbevestiging aan de opdrachtgever toegezonden heeft.
10.3. Het toezenden van een opdracht aan Silfer wordt gezien als een verzoek aan Silfer om de omschreven opdracht te aanvaarden. Silfer is te allen tijde vrij dit verzoek naast zich neer te leggen zonder daarmee schadeplichtig te zijn.
10.4. Door ondertekening van de opdrachtbevestiging geeft de opdrachtgever Silfer toestemming om alle gegevens van zijn onderneming digitaal (binnen de ‘Cloud’) door Silfer op te slaan, met een minimumtermijn van de wettelijke bewaarplicht. Voor meer informatie zie ons privacy statement via: www.silfer.nl
Artikel 11 Uitsluiting/beperking aansprakelijkheid Silfer
11.1. Silfer is tegenover de opdrachtgever slechts aansprakelijk voor schade die het rechtstreekse en uitsluitende gevolg is van een aan Silfer verwijtbare en toerekenbare tekortkoming in de nakoming van haar verplichtingen uit deze overeenkomst.
11.2. In overeenstemming met en onverminderd het bepaalde in lid 1 is Silfer niet aansprakelijk en verantwoordelijk voor:
11.2.1. Schade ten gevolge van het handelen van de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden, ongeacht of aan de werknemer ter zake een verwijt te maken valt;
11.2.2. Schade ten gevolge van het feit dat de werknemer, in strijd met enig voor werknemer geldend relatie- of concurrentiebeding, werkzaamheden uitvoert bij de opdrachtgever;
11.2.3. Schade ten gevolge van handelen van Silfer of door Silfer ingeschakelde hulppersonen, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld van Silfer;
11.2.4. Schade die ontstaan is door handelen en/of nalaten van een werknemer op een moment voor de totstandkoming van de opdracht;
11.2.5. Indirecte dan wel directe schade door eenzijdige opzegging van de uitzendovereenkomst door de werknemer;
11.2.6. Indirecte schade, zoals schade in de vorm van stagnatieschade, bedrijfsschade en andere gevolgschade;
11.2.7. Schade die de maximale uitkering te boven gaat die de assuradeur van Silfer verstrekt inzake de aansprakelijkheid van Silfer. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat of de schade niet door de verzekering wordt gedekt, is iedere aansprakelijkheid van Silfer beperkt tot:
– een bedrag van in totaal € 15.000,-; of;
– het factuurbedrag van de over de laatste acht weken door Silfer aan opdrachtgever verzonden facturen, die betrekking hebben op de opdracht in verband waarmee de aansprakelijkheid is ontstaan.
11.3. De opdrachtgever vrijwaart Silfer indien hij, ten opzichte van een derde, aansprakelijk is voor de hiervoor in artikel 11.1 en/of 11.2 bedoelde schade, dan wel de werknemer die deze, na voldoening van de schade aan de derde, niet op Silfer kan verhalen. Deze vrijwaring betreft niet alleen de vordering van de derde, maar ook alle kosten, waaronder de daadwerkelijke kosten van rechtsbijstand.
Artikel 12: Aansprakelijkheid opdrachtgever
12.1. De opdrachtgever is, zonder dat nadere ingebrekestelling noodzakelijk is, tegenover Silfer aansprakelijk voor alle schade die voortvloeit uit de niet-nakoming van zijn verplichtingen op grond van de opdracht, dan wel deze Algemene Voorwaarden. Onder deze schade wordt onder meer, maar niet uitsluitend, verstaan:
12.1.1. De kosten van extra salaris en/of vergoedingen voor de betrokken werknemer of werknemers, inclusief eventuele wettelijke verhogingen/rente;
12.1.2. De kosten voortvloeiende uit door het UWV, dan wel andere overheidsorganen, opgelegde sancties/boetes;
12.1.3. De daadwerkelijke kosten van juridische bijstand in en buiten rechte die Silfer moet maken ter verkrijging van de schadevergoeding van de opdrachtgever, evenals de daadwerkelijke kosten van juridische bijstand die Silfer moet maken om zich te verweren tegen de vordering van de derde;
12.1.4. Eventuele sancties, boetes en kosten bij grensoverschrijdende werkzaamheden.
12.2. Het bepaalde in dit artikel is van algemene gelding, zowel – en indien nodig
aanvullend – ten aanzien van onderwerpen waarbij de schadevergoedingsplicht reeds afzonderlijk in deze Algemene Voorwaarden is geregeld, als ten aanzien van onderwerpen waarbij dat niet het geval is.
12.3. Voor zover de schending van de verplichtingen door de opdrachtgever ertoe leidt dat Silfer wordt aangesproken op door derden geleden schade, zal de opdrachtgever Silfer daarvan vrijwaren, inclusief de daadwerkelijke kosten van juridische bijstand.
12.4. Het in dit artikel gestelde geeft Silfer het recht om eventuele andere vorderingen tegen de opdrachtgever in te stellen – waaronder vordering tot nakoming – en om andere rechtsmaatregelen te nemen, zoals het inroepen van ontbinding.
Artikel 13: Vergunningen/documenten
13.1. Opdrachtgever draagt zorg voor dat hij over alle vergunningen beschikt die noodzakelijk zijn om de werknemer bij hem te werk te stellen. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat hij over alle documenten beschikt waarover hij, op grond van de wet, dient te beschikken in verband met de tewerkstelling van de werknemer.
13.2 Indien de werknemer dient te beschikken over een tewerkstellings- en verblijfsvergunning, zal de duur van de terbeschikkingstelling van de werknemer hierop worden aangepast. Indien de opdrachtgever de terbeschikkingstelling en/of opdracht tijdens de overeengekomen duur van de tewerkstellings- en verblijfsvergunning beëindigt, is de opdrachtgever tegenover Silfer aansprakelijk voor alle daaruit voortvloeiende schade alsmede is de opdrachtgever verplicht het opdrachtgeverstarief aan Silfer te betalen zolang de werknemer bij Silfer in dienst is.
13.3 De opdrachtgever is zich bewust van het bepaalde in artikel 15 Wet arbeid vreemdelingen (‘Wav’) en zal de opdrachtgever zorgdragen voor de terbeschikkingstelling voor een afschrift van een voor de overeengekomen arbeid geldige vergunning (zowel werk- alsmede verblijfsvergunning) en een afschrift van een geldig identiteitsbewijs in de zin van artikel 1 wet op de identificatieplicht van de werknemer. Aan de hand van dat document stelt de opdrachtgever zelf de identiteit van de vreemdeling vast en neemt een afschrift van het identiteitsbewijs op in zijn administratie alwaar het minimaal vijf jaren bewaard blijft.
13.4 De opdrachtgever is zich ervan bewust dat hij, evenals Silfer, werkgever is in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen (‘Wav’) en derhalve bij constatering van overtredingen van bepalingen van de Wet arbeid vreemdelingen (‘Wav’) beboet zal worden op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (‘Wav’) Silfer is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor een eventuele boete die in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen (‘Wav’) aan de opdrachtgever wordt opgelegd.
Artikel 14: Gegevensverstrekking
14.1. De opdrachtgever is verplicht aan Silfer medewerking te verlenen als op grond van wettelijke bepalingen gegevens van de werknemer wordt opgevraagd.
14.2. In geval Silfer met een werknemer dan wel met derden een geschil heeft met betrekking tot een terbeschikkingstelling, zal de opdrachtgever op eerste verzoek van Silfer kosteloos alle relevante informatie verstrekken of verklaringen (doen) afleggen die betrekking hebben op die terbeschikkingstelling.
Artikel 15: Urenregistratie
15.1. Tenzij een ander tijdstip is overeengekomen, zal de opdrachtgever uiterlijk op dinsdag vóór 12:00 uur alle informatie verstrekken die Silfer nodig heeft voor de betaling van het loon en overige vergoedingen aan de werknemer of werknemers over de voorafgaande week en voor de daaruit voortvloeiende facturering van het opdrachtgeverstarief. Deze informatie omvat de door Silfer gevraagde gegevens, maar in ieder geval het aantal door de werknemer of werknemers gewerkte uren, alsmede de door hem te declareren onkosten.
15.2. De in lid 1 genoemde informatie wordt verstrekt door middel van toezending van urenregistratie of door het gebruik van digitale urenregistratie. De opdrachtgever blijft gehouden aan de werkwijze van Silfer zijn urenregistratie zolang zowel de werknemer als ook de opdrachtgever in de gelegenheid zijn van digitale urenregistratie gebruik te maken.
15.3. In geval de in lid 1 genoemde informatie door middel van urenregistratie aan Silfer ter beschikking wordt gesteld, draagt de opdrachtgever er zorg voor dat:
15.3.1 Aan Silfer het origineel van de urenregistratie ter beschikking wordt gesteld;
15.3.2 De urenregistratie volledig is ingevuld;
15.3.3 De urenregistratie door de werknemer en de opdrachtgever is geaccordeerd.
15.4. Onverminderd het bepaalde in lid 2 en 3, is Silfer gerechtigd betalingen aan de werknemer te verrichten en het opdrachtgeverstarief te factureren op grond van
de urenregistratie (of kopieën van), zolang daaruit ten minste het akkoord door de opdrachtgever blijkt, of de gegevens die door de opdrachtgever in de digitale urenregistratie zijn ingevoerd, zonder dat de werknemer deze gegevens heeft geaccordeerd.
15.5. Bij een verschil tussen een door Silfer ontvangen urenregistratie en het door de opdrachtgever behouden exemplaar, geldt de door Silfer ontvangen urenregistratie als volledig bewijs van de daarin gestuurde gegevens. Bij een verschil tussen de door Silfer ontvangen digitale urenregistratie, gelden de door Silfer via digitale urenregistratie ontvangen gegevens als volledig bewijs van de daarin gestuurde gegevens.
15.6. Indien de werknemer en de opdrachtgever geen overeenstemming kunnen bereiken omtrent het door de werknemer gewerkte aantal uren of de omvang van de door hem in rekening te brengen onkosten, is de opdrachtgever verplicht Silfer hierover te allen tijde schriftelijk te informeren.
15.7. Indien de werknemer de door de opdrachtgever ter beschikking gestelde informatie betwist en de opdrachtgever niet zijn verplichtingen uit lid 1 t/m 6 van deze bepaling is nagekomen, is Silfer, zonder nadere waarschuwing of ingebrekestelling, gerechtigd het loon (en andere emolumenten/arbeidsvoorwaarden) van de werknemer uit te betalen op basis van de door de werknemer ter beschikking gestelde gegevens dan wel – naar keuze van Silfer – dat loon te baseren op het gemiddelde van de voorafgaande 13 gewerkte weken. Silfer is alsdan gerechtigd het opdrachtgeverstarief op basis van het aldus betaalde loon te berekenen en te factureren.
15.8. De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid om Silfer de juiste gegevens te verstrekken.
15.9. Niet nakoming van de in deze bepaling opgenomen voorschriften komt voor rekening van de opdrachtgever.
Artikel 16: Verplichtingen van de opdrachtgever t.a.v. zieke werknemers
16.1. De opdrachtgever zal altijd medewerking verlenen aan de re-integratie van de werknemer die wegens ziekte (of anderszins) arbeidsongeschikt is voor de werkzaamheden waarvoor hij aan opdrachtgever ter beschikking is gesteld.
16.2. In het kader van de re-integratie van de werknemer is de opdrachtgever in ieder geval gehouden zolang de Opdracht voortduurt:
16.2.1. Aan Silfer, dan wel aan de door Silfer aangewezen bedrijfsarts of arbeidsdeskundige, informatie te verschaffen omtrent re-integratiemogelijkheden binnen het bedrijf van de opdrachtgever;
16.2.2. De werknemer, indien de door Silfer aangewezen bedrijfsarts of arbeidsdeskundige daartoe mogelijkheden ziet, toe te laten tot het geheel of gedeeltelijk uitvoeren van eigen of ander passend werk bij de opdrachtgever;
16.2.3. Medewerking te verlenen aan door de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige noodzakelijk geachte re-integratiemaatregelen. Voor zover een bijdrage in de kosten van deze re-integratie van de werkgever kan worden gevraagd, draagt de opdrachtgever de betreffende kosten.
Artikel 17: Rechtstreekse arbeidsverhouding
17.1 De opdrachtgever is uitsluitend gerechtigd een rechtstreekse arbeidsverhouding aan te gaan met de werknemer die ter beschikking gesteld wordt of werd, indien en voor zover wordt voldaan aan het hieronder in dit artikel bepaalde (zie ook artikel 6).
17.2 De opdrachtgever brengt Silfer schriftelijk op de hoogte van zijn voornemen om met de werknemer een rechtstreeks dienstverband aan te gaan alvorens aan dat voornemen uitvoering te geven. De opdrachtgever vraagt daarbij aan Silfer tegen welk tijdstip de uitzendkracht de uitzendovereenkomst met Silfer rechtsgeldig kan doen eindigen.
17.3 De opdrachtgever ziet erop toe en staat ervoor in dat de uitzendkracht de uitzendovereenkomst met Silfer rechtsgeldig beëindigd of beëindigd heeft op het tijdstip dat de opdrachtgever met de uitzendkracht een rechtstreekse arbeidsverhouding aangaat, onverminderd de overige verplichtingen van de opdrachtgever als bedoeld in dit artikel. De opdrachtgever zal geen rechtstreekse arbeidsverhouding met de uitzendkracht aangaan indien en voor zolang de uitzendkracht de uitzendovereenkomst niet rechtsgeldig kan doen eindigen en beëindigd heeft.
17.4 Indien overeenkomstig het hiervoor in lid a) tot en met c) bepaalde de opdrachtgever tijdens een opdracht een rechtstreekse arbeidsverhouding wenst aan te gaan met de ingevolge die opdracht ter beschikking gestelde werknemer en ook aangaat, is de opdrachtgever aan Silfer verschuldigd een vergoeding ten bedrage van 25% van het laatstelijk geldende opdrachtgeverstarief voor de betrokken uitzendkracht en wel over de volgende periode dan wel uren:
17.4.1 Bij een opdracht voor bepaalde tijd die niet tussentijds opzegbaar is: over de periode lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding tussen de werknemer en de opdrachtgever tot het tijdstip dat de opdracht door het verstrijken van de vastgestelde tijd of het intreden van een objectief bepaalbare gebeurtenis tussen Silfer en de opdrachtgever zou zijn geëindigd.
17.4.2 Bij een opdracht voor bepaalde tijd die wel tussentijds opzegbaar is: over de periode lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding tussen de werknemer en de opdrachtgever tot het eerstmogelijke tijdstip waartegen de opdracht tussen Silfer en de opdrachtgever had kunnen worden opgezegd, met een minimum van 2.000 gewerkte uren. De periode eindigt echter in ieder geval op het tijdstip dat de opdracht door het verstrijken van de vastgestelde tijd of het intreden van een objectief bepaalbare gebeurtenis zou zijn geëindigd.
17.4.3 Bij een opdracht voor onbepaalde tijd die op dat tijdstip niet opzegbaar is: over de periode lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding tussen de werknemer en de opdrachtgever tot het eerstmogelijke tijdstip waartegen de opdracht tussen Silfer en de opdrachtgever wel opgezegd had kunnen worden, met een minimum van 2.000 gewerkte uren.
17.4.4 Bij een opdracht voor onbepaalde tijd die op dat tijdstip tussentijds opzegbaar is: over de periode lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding tussen de werknemer en de opdrachtgever tot het eerstmogelijke tijdstip waartegen de opdracht tussen Silfer en de opdrachtgever had kunnen worden opgezegd, met een minimum van 2.000 gewerkte uren.
17.5 Indien de opdrachtgever met de werknemer een rechtstreekse arbeidsverhouding aangaat binnen één jaar na de beëindiging van de terbeschikkingstelling van die werknemer en die terbeschikkingstelling niet meer dan 2.000 gewerkte uren heeft geduurd, is de opdrachtgever aan Silfer een vergoeding verschuldigd, zoals volgt. Die vergoeding beloopt 25% van het opdrachtgeverstarief, dat voor de betrokken werknemer gold tijdens de opdracht, genomen over een periode van 2.000 gewerkte uren lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding. Deze bepaling blijft buiten toepassing indien betreffende deze rechtstreekse arbeidsverhouding reeds toepassing was gegeven of moet worden gegeven aan het bepaalde in 17.4, tenzij de beëindigde terbeschikkingstelling betrekking had op een opdracht aangegaan voor een bepaalde of bepaalbare tijd van niet meer dan zes maanden.
17.6 Indien door tussenkomst van Silfer een werknemer aan een (mogelijke) opdrachtgever is voorgesteld c.q. met de mogelijke opdrachtgever in contact komt en die mogelijke opdrachtgever met die uitzendkracht een rechtstreekse arbeidsverhouding aangaat voordat de opdracht tot stand komt, of de opdrachtgever binnen één jaar na tussenkomst van Silfer een arbeidsverhouding met de uitzendkracht aangaat, dient de opdrachtgever Silfer daarvan ten alle tijden, schriftelijk in kennis te stellen. De (mogelijke) opdrachtgever is dan aan Silfer een vergoeding verschuldigd als volgt. Die vergoeding beloopt 25% van het opdrachtgeverstarief, dat voor de betrokken werknemer gelet op diens uit te oefenen functie en arbeidstijd en dergelijke van toepassing zou zijn geweest indien de opdracht tot stand zou zijn gekomen, over 2.000 gewerkte uren lopende vanaf de aanvang van de rechtstreekse arbeidsverhouding dan wel verbeurt hij aan Silfer een direct opeisbare en niet voor rechterlijke matiging vatbare boete van €5.000 per overtreding, alsmede een boete van €500 voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. Partijen zullen na kennisgeving in overleg treden teneinde de wens van de opdrachtgever te bespreken. Bij toestemming van Silfer moet de opdrachtgever in elk geval een nader te bepalen bedrag aan Silfer voldoen.
17.7 Het opdrachtgeverstarief, zoals meermalen vermeld in dit artikel, wordt berekend over het per periode (week, maand en dergelijke) krachtens opdracht en voorwaarden laatstelijk geldende of gebruikelijke aantal uren of overuren, als ware de opdracht niet geëindigd.
17.8 Onder het aangaan van een rechtstreekse arbeidsverhouding wordt voor de toepassing van dit artikel tevens verstaan de situatie dat de ter beschikking gestelde werknemer door tussenkomst van één of meerdere derden bij de opdrachtgever te werk wordt gesteld. Voorts wordt onder arbeidsverhouding niet enkel de arbeidsovereenkomst ex artikel 7:610 BW, doch iedere werkrelatie begrepen, een en ander in de ruimste zin van het woord.
17.9 De vergoeding, zoals meermalen vermeld in dit onderhavige artikel, is de opdrachtgever aan Silfer verschuldigd ter compensatie van de door Silfer verleende dienst in verband met de terbeschikkingstelling, werving en/of opleiding van de werknemer.
Artikel 18: Verbod doorplaatsing en doorlening
18.1 Het is de opdrachtgever ten alle tijden verboden een aan haar ter beschikking gestelde werknemer ter beschikking te stellen aan derden, behoudens de schriftelijke toestemming hiervoor van Silfer. Een overtreding van deze bepaling leidt ertoe dat Silfer gerechtigd is om de opdracht per direct te beëindigen, alsmede alle hieruit voortvloeiende c.q. verband houdende schade aan de opdrachtgever in rekening te brengen. De opdrachtgever stelt Silfer alsdan volledig schadeloos.
Artikel 19: Zorgplicht en arbeidsveiligheid
19.1. De opdrachtgever zal de werknemer tewerkstellen conform wat bij inschrijving, in de opdracht en in deze Algemene Voorwaarden is bepaald.
19.2. De opdrachtgever zal aan de werknemer en Silfer vóór de aanvang van de werkzaamheden informatie verstrekken met betrekking tot de specifieke kenmerken van de in te nemen arbeidsplaats en zal het Risico, Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)-beleid toesturen aan Silfer
19.3. De opdrachtgever zal zich ten aanzien van de werknemer bij de uitvoering van het toezicht of de leiding, alsmede met betrekking tot de uitvoering van het werk, gedragen op dezelfde zorgvuldige wijze als waartoe hij ten opzichte van zijn eigen werknemers is gehouden. In het bijzonder is de opdrachtgever te allen tijde gehouden aan zijn zorgplicht als bedoeld in artikel 7:658 BW te voldoen.
19.4. Indien de werknemer een bedrijfsongeval of een beroepsziekte overkomt, zal de opdrachtgever de bevoegde instanties alsmede Silfer hiervan ten alle tijden op de hoogte stellen en ervoor zorgdragen dat daarvan onverwijld een rapport wordt opgemaakt, waarin de toedracht van het ongeval zodanig wordt vastgelegd dat daaruit met een redelijke mate van zekerheid kan worden opgemaakt of en in hoeverre het ongeval het gevolg is van het feit dat onvoldoende maatregelen waren genomen ter voorkoming van een dergelijk bedrijfsongeval of een dergelijke beroepsziekte.
Artikel 20: Geen tewerkstelling in het buitenland
20.1 Het is de opdrachtgever verboden om een aan hem ter beschikking gestelde werknemer buiten Nederland te werk te stellen zonder dat de opdrachtgever Silfer daarvan uitdrukkelijk en voorafgaand op de hoogte heeft gesteld en zonder dat de opdrachtgever daarvoor de voorafgaande schriftelijke toestemming van Silfer heeft verkregen. Alle voortvloeiende kosten hieraan gebonden, zijn ten laste van de opdrachtgever conform artikel 12.
Artikel 21: Uurloon en vergoeding
21.1. Het bruto uurloon van de werknemer wordt steeds vooraf aan de terbeschikkingstelling bepaald aan de hand van de ABU-CAO, de bij de Opdrachtgever geldende CAO en/of eigen beloningsregeling (inlenersbeloning).
21.2. Het bruto uurloon komt tot stand in overleg met de opdrachtgever en wordt gebaseerd op de beloning die in het bedrijf van de opdrachtgever geldt voor werknemers van opdrachtgever werkzaam in een gelijke of soortgelijke functie. Deze procedure wordt ook gevoerd met het vaststellen van alle (kosten)vergoedingen en geldende toeslagen conform de elementen van de inlenersbeloning uit artikel 16 ABU-CAO.
21.3. Vóór aanvang van de terbeschikkingstelling informeert de opdrachtgever op basis van artikel 12a Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs Silfer schriftelijk of elektronisch over alle (wijzigingen van) de arbeidsvoorwaarden die relevant zijn voor de terbeschikkingstelling conform de ABU-CAO (informeren over de geldende elementen van de inlenersbeloning). Op basis waarvan Silfer de (inleners)beloning vaststelt alsmede het opdrachtgeverstarief. Silfer kan nooit aansprakelijk worden gehouden voor een onjuiste beloning.
21.4. Wanneer het loonbegrip van de bij de opdrachtgever gevolgde CAO wordt gevolgd, geldt dit tevens voor alle: toeslagen, vergoedingen, loonsverhogingen, initiële verhogingen, kostenvergoeding(en), ADV-vergoeding, periodieken, vergoeding van reisuren en/of reistijd, eenmalige uitkeringen, thuiswerk vergoedingen en vaste eindejaarsuitkeringen.
21.5. Alle kosten voor Silfer over het door de werknemer verrichte overwerk, werk op zaterdagen, zondagen en feestdagen, alsmede alle overige kosten samenhangend met onregelmatigheidstoeslagen zijn door opdrachtgever aan Silfer verschuldigd voor zover deze kosten uit hoofde van de CAO van de opdrachtgever, de eigen beloningsregeling van de opdrachtgever en/of de ABU-CAO aan de werknemer moeten worden betaald.
21.6 Indien op enig moment wordt vastgesteld dat de inlenersbeloning incorrect en/of onvolledig is vastgesteld/toegepast en/of er sprake is van wijzigingen in de inlenersbeloning, cao-verplichtingen, wijzigingen in of ten gevolge van wet- en regelgeving zoals fiscale en sociale wet- en regelgeving en/of wijzigingen hoe ook genaamd en op welke grondslag dan ook in de door de werknemer te ontvangen beloning in de meest brede zin van het woord, dan zal Silfer de beloning corrigeren en zal het aan de opdrachtgever in rekening gebrachte opdrachtgeverstarief, indien noodzakelijk met terugwerkende kracht, worden aangepast en is de opdrachtgever het aangepaste tarief aan Silfer verschuldigd. Dit laat onverlet elk recht van Silfer eventueel andere (aanvullende) vorderingen tegen de opdrachtgever in te stellen.
21.7. De arbeidstijd wordt nader overeengekomen tussen opdrachtgever en de werknemer. Silfer kan wegens het overtreden van de op de arbeidstijd toepasselijke regelgeving nooit door opdrachtgever aansprakelijk worden gehouden en opdrachtgever vrijwaart Silfer voor op bedoelde overtredingen gebaseerde aanspraken van de werknemer of derden.
21.8. Als gedurende een opdracht een functie wijzigt, in die zin dat deze functie overeenkomt met werkzaamheden welke lager geclassificeerd zijn, zal het aanvankelijk geldende tarief ongewijzigd blijven.
21.9 De opdrachtgever zal Silfer tijdig schriftelijk informeren, indien wijzigingen optreden in de elementen van de inlenersbeloning. Indien de opdrachtgever Silfer niet, niet tijdig, niet volledig of incorrect informeert, vrijwaart de opdrachtgever Silfer tegen en is opdrachtgever volledig aansprakelijk voor elke aanspraak, vordering van of eis van dan wel door derden (waaronder doch niet uitsluitend de Belastingdienst en/of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en/of de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW), Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), Stichting Pensioenfondsen voor Personeelsdiensten (StiPP), Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU), cao-politie of handhaving, pensioenfonds individuele arbeidskrachten en Vakbonden en andere derden.
21.10 Silfer valt onder de werkingssfeer van de CAO PAWW en is daaraan gebonden. Silfer heeft het recht en kan hiervoor dispensatie krijgen om de PAWW-bijdrage privaat te herverzekeren. Het voorgaande heeft invloed op het door de opdrachtgever te betalen opdrachtgeverstarief. Silfer is gerechtigd de afdrachten aan Stichting PAWW dan wel een private verzekeraar aan de opdrachtgever in rekening te brengen en is gerechtigd eenzijdig het opdrachtgeverstarief tussentijds te wijzigen, bijvoorbeeld maar niet uitsluitend als er wijzigingen zijn in de PAWW-regeling en/of de door Silfer te betalen bijdrage dan wel premies. Silfer zal de opdrachtgever altijd schriftelijk en tijdig in kennis stellen.
21.11 Indien Silfer op enig moment een vergoeding is verschuldigd aan de werknemer, zoals onder meer doch niet uitsluitend de transitievergoeding, een billijke vergoeding, dan wel een gelijkwaardige voorziening in de zin van artikel 7:673 BW e.v. en/of vergoeding wegens niet (geheel) in acht genomen aanzegtermijn, is Silfer gerechtigd dit één op één inclusief werkgeverslasten door te belasten aan de opdrachtgever. Dit tenzij schriftelijk expliciet anders is overeengekomen.
Artikel 22: Transitievergoeding
22.1 In het geval dat de opdracht dan wel de terbeschikkingstelling eindigt op verzoek van de opdrachtgever, er sprake is van een einde van de terbeschikkingstelling, dan wel door het eindigen van de looptijd van de samenwerkingsovereenkomst, dan wel door wanprestatie aan de zijde van opdrachtgever, dan wel door het overtreden van enige bepaling uit deze Algemene Voorwaarden, dan wel door een overige oorzaak welke aan de opdrachtgever is te wijten, zal de volledige transitievergoeding inclusief werkgeverslasten van de betreffende – ter beschikking gestelde – werknemer bij deze opdrachtgever in rekening worden gebracht. Opdrachtgever is gehouden de volledige transitievergoeding inclusief werkgeverslasten, welke Silfer tot dat moment verschuldigd is aan de werknemer, binnen 30 dagen na factuurdatum te voldoen aan Silfer.
22.2 Silfer zal ter onderbouwing van deze factuur de opdrachtgever van een berekening van deze transitievergoeding voorzien.
Artikel 23: Aanpassing van het opdrachtgeverstarief
23.1 Silfer is gerechtigd het opdrachtgeverstarief aan te passen met het volledige bedrag of het evenredige bedrag, voortvloeiende uit een of meer van onderstaande kosten aanpassingen ten aanzien van de opgedragen uitzendarbeid:
23.1.1. Wijziging van de uurbeloning van de werknemer ten gevolge van wijzigingen van de ABU-CAO of van de daarbij geregelde lonen, of ten gevolge van een overheidsmaatregel of verbindend voorschrift, of ten gevolge van (de toepassing van) enige bepaling vervat in de opdracht en de bijbehorende voorwaarden;
23.1.2. Wijziging van de kosten verbonden aan de uitzendarbeid ten gevolge van wijzigingen van de ABU-CAO of ten gevolge van een overheidsmaatregel of verbindend voorschrift betreffende de arbeidsvoorwaarden van de werknemer in algemene zin;
23.1.3. Wijziging van de kosten verbonden aan de uitzendarbeid ten gevolge van wijziging van het werkgeversaandeel betreffende premies sociale verzekeringswetten of van overige door Silfer te betalen premies en pensioenpremies (daaronder steeds begrepen verhoging van die premies op grond van verhoging van de gedekte risico’s);
23.1.4. Wijziging van de kosten verbonden aan de uitzendarbeid ten gevolge van wijzigingen in de sociale lasten en/of fiscale wetgeving, of ten gevolge van de invoering van nieuwe lasten of premies op grond van de wet, ABU-CAO of enig verbindend voorschrift;
23.1.5. Wijziging van de kosten in de ruimste zin des woord verbonden aan de uitzendarbeid voor de werknemer of voor Silfer wegens tewerkstelling in het buitenland;
23.1.6. Verhoging van de operationele kosten welke Silfer maakt voor het verwerken van de dienstverlening in de ruimste zin van het woord.
23.2 Silfer zal de opdrachtgever van iedere wijziging schriftelijk op de hoogte stellen.
Artikel 24: Honorarium en facturering
24.1. Zolang de opdracht niet is geëindigd en Silfer is gehouden loon te betalen aan de werknemer, is de opdrachtgever het daaruit voortvloeiende opdrachtgeverstarief aan Silfer verschuldigd.
24.2 Als de opdrachtgever, nadat de werknemer is verschenen op de werkplek, minder dan drie uren gebruik maakt van diens arbeidsaanbod, is de opdrachtgever verplicht tot betaling van het opdrachtgeverstarief over ten minste drie uren per oproep indien er een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week is overeengekomen en de werktijden niet zijn vastgelegd of als er sprake is van een oproepovereenkomst ex artikel 7:628a BW.
24.3 Indien een werknemer reeds is opgeroepen doch op grond van een bijzondere omstandigheid aan de zijde van de opdrachtgever de arbeid niet kan verrichten of de werktijden worden aangepast, dan zal de opdrachtgever Silfer hiervan in kennis stellen, ten minste vier dagen voorafgaand aan het moment dat de arbeid aanvang zou vinden. Indien de opdrachtgever dit nalaat en de werknemer beschikt over een oproepovereenkomst ex artikel 7:628a BW, dan is de opdrachtgever het opdrachtgeverstarief verschuldigd over het aantal uren verband houdende met de oorspronkelijke oproep waaronder de werktijden.
24.4 Indien de werknemer beschikt over een oproepovereenkomst ex artikel 7:628a BW, dan is Silfer verplicht om de werknemer na 52 weken een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang inclusief loondoorbetalingsverplichting, waarbij de vaste arbeidsomvang minimaal gelijk is aan de gemiddelde arbeidsomvang in de voorafgaande periode van 52 weken. Indien het aanbod door de werknemer wordt geaccepteerd, dan zal het opdrachtgeverstarief worden berekend over de vaste arbeidsomvang en niet over het feitelijk aantal gewerkte uren.
24.5. Silfer factureert wekelijks aan de opdrachtgever. Facturering geschiedt aan de hand van door de opdrachtgever akkoord bevonden urenregistratie.
24.6. Reclames omtrent facturen moeten binnen zeven kalenderdagen na factuurdatum schriftelijk bij Silfer zijn ingediend. De bewijslast betreffende tijdige indiening van de reclame rust op de opdrachtgever. Latere reclamaties worden niet in behandeling genomen. In dat geval wordt geacht dat de opdrachtgever akkoord is gegaan met de specificaties van de betreffende factuur.
Artikel 25: Honorarium ondanks einde ter terbeschikkingstelling
25.1. De omstandigheid dat de werknemer feitelijk geen werkzaamheden verricht ten behoeve van de opdrachtgever, ontslaat opdrachtgever niet van de verplichting het opdrachtgeverstarief aan Silfer te voldoen, tenzij:
25.1.1. Partijen uitdrukkelijk zijn overeengekomen dat de opdrachtgever het opdrachtgeverstarief niet hoeft te betalen zolang de werknemer feitelijk geen werkzaamheden verricht;
25.1.2. Silfer aan de werknemer geen loon is verschuldigd. Silfer is gerechtigd doorbetaling van het opdrachtgeverstarief te verlangen zolang niet in rechte vaststaat dat geen loon is verschuldigd. Als het opdrachtgeverstarief eventueel onverschuldigd is betaald in deze situatie, zal dit aan de opdrachtgever worden terugbetaald voor zover het daarop betrekking hebbende onverschuldigd betaalde loon van de werknemer kan worden teruggevorderd.
25.2. Indien partijen zijn overeengekomen dat de opdrachtgever gedurende de arbeidsongeschiktheid van de werknemer het opdrachtgeverstarief niet verschuldigd is, is de opdrachtgever desondanks het opdrachtgeverstarief verschuldigd voor zolang de opdrachtgever in gebreke blijft aan zijn verplichtingen in het kader van de re-integratie van de werknemer te voldoen.
25.3. Het bepaalde in artikel 25.1 is niet van toepassing indien schriftelijk met de opdrachtgever is overeengekomen dat er geen afnamegarantie van toepassing is.
Artikel 26: Betalingsvoorwaarden
26.1. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, geschiedt betaling, zonder enige korting en/of aftrek welke niet door Silfer schriftelijk is toegestaan, door overschrijving op de bankrekening (IBAN) zoals vermeld op de factuur van Silfer. Betaling via automatische incasso wordt gelijkgesteld aan overschrijving op de op de factuur vermelde bankrekening (IBAN).
26.2. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, dient betaling te geschieden binnen 30 dagen na factuurdatum, welke termijn als fatale termijn geldt.
26.3. Betaling dient te geschieden in euro’s (€). De datum van betaling is de dag waarop de bank het saldo op de bankrekening (IBAN) van Silfer crediteert.
26.4. Door de opdrachtgever gedane betalingen strekken eerst ter betaling van de door de opdrachtgever uit welke hoofde ook verschuldigde rente en kosten, vervolgens ter betaling van de oudste opeisbare facturen, zelfs al vermeldt de opdrachtgever dat de betaling betrekking heeft op een jongere factuur.
26.5. Reclames omtrent de factuur schorten de betalingsverplichting van de opdrachtgever niet op.
26.6. Uitsluitend betalingen aan Silfer werken bevrijdend. Betalingen aan de werknemer(s) of het verstrekken van een voorschot aan de werknemer(s) zijn verboden en onverbindend, en kunnen nimmer grond opleveren voor schulddelging of schuldvergelijking.
26.7. Met betrekking tot door de opdrachtgever aan Silfer te betalen bedragen kan de opdrachtgever zich niet beroepen op verrekening. Tevens heeft de opdrachtgever niet het recht om zijn betalingsverplichting tegenover Silfer op te schorten.
26.8. In geval van liquidatie, insolventie, schuldsanering, faillissement of surseance van betaling (en/of aanvragen daartoe) van de opdrachtgever zullen de verplichtingen van de opdrachtgever geheel en onmiddellijk opeisbaar zijn, waarbij Silfer tevens recht heeft op een direct opeisbare schadevergoeding tot een bedrag ter grootte van de resterende contracttermijnen indien de overeenkomst niet was beëindigd.
26.9. Bij niet, niet tijdige of niet volledige betaling door de opdrachtgever van enig door hem verschuldigd bedrag is de opdrachtgever met ingang van de vervaldatum van de betreffende factuur van rechtswege in verzuim. Vanaf dat moment is de opdrachtgever tevens een vertragingsrente van 1% per maand, een gedeelte van een maand voor een hele maand rekenende, over het bruto factuurbedrag aan de opdrachtnemer verschuldigd.
Artikel 27: Opschortingsrechten
27.1 Indien de opdrachtgever niet voldoet aan een of meerdere artikelen van deze Algemene Voorwaarden van Silfer, is Silfer gerechtigd de uitvoering van haar werkzaamheden per direct op te schorten of van verdere uitvoering af te zien zonder daarmee schadeplichtig te worden ten opzichte van de opdrachtgever.
Artikel 28: Overmacht
28.1. In geval van overmacht van Silfer zullen haar verplichtingen uit hoofde van de opdracht worden opgeschort, zolang de overmachttoestand voortduurt. Onder overmacht wordt verstaan elke van de wil van Silfer haar onafhankelijke omstandigheid, die de nakoming van de opdracht blijvend of tijdelijk verhindert en welke noch krachtens wet, noch naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid voor haar risico behoort te komen.
28.2. Zodra zich bij Silfer een overmachttoestand voordoet als in 28.1. bedoeld, zal zij daarvan mededeling doen aan de opdrachtgever.
28.3. Indien de overmachtsituatie intreedt als de opdracht reeds ten dele is uitgevoerd, is de opdrachtgever gehouden zijn verplichtingen jegens Silfer tot dat moment na te komen.
28.4. Voor zover daaronder niet reeds begrepen, wordt onder overmacht tevens verstaan: stakingen, bedrijfsbezetting, blokkades, sabotage, embargo, overheidsmaatregelen, inbraak, oorlog, revolutie en/of enig daaraan gelijk te stellen toestand, stroomstoringen, storingen in elektronische communicatielijnen, brand, ontploffing en andere calamiteiten, waterschade, overstroming, aardbeving en andere natuurrampen alsmede omvangrijke ziekte van epidemiologische aard of overlijden van personeel.
28.5. Zolang de overmachttoestand voortduurt, zullen de verplichtingen van Silfer zijn opgeschort. Deze opschorting zal echter niet gelden voor verplichtingen waarop de overmacht geen betrekking heeft en reeds voor het intreden van de overmachttoestand zijn ontstaan.
28.6. Indien de overmachttoestand drie maanden heeft geduurd, of zodra vaststaat dat de overmacht toestand langer dan drie maanden zal duren, is ieder der partijen gerechtigd de opdracht tussentijds te beëindigen zonder inachtneming van enige opzegtermijn. De opdrachtgever is ook na zodanige beëindiging van de opdracht gehouden de door hem aan Silfer verschuldigde vergoedingen, welke betrekking hebben op de periode vóór de overmachttoestand, aan Silfer te betalen.
28.7. Silfer is tijdens de overmachttoestand niet gehouden tot vergoeding van enigerlei schade van of bij de opdrachtgever, noch is zij daartoe gehouden na beëindiging van de opdracht als in 29.5. bedoeld.
Artikel 29: Auteursrechten
29.1. Onverminderd het in deze Algemene Voorwaarden bepaalde, behoudt Silfer zich de rechten en bevoegdheden voor die Silfer toekomen op grond van de Auteurswet.
29.2. De in het kader van de overeenkomst – eventueel door Silfer- tot stand gebrachte overeenkomsten, brochures, geschriften of (elektronische) bestanden blijven eigendom van Silfer, ongeacht of deze aan de opdrachtgever of aan derden ter hand zijn gesteld, tenzij anders is overeengekomen.
Artikel 30: Geheimhouding en datalek
30.1. Partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
30.2. Indien Silfer op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak is gehouden vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden (mede) te verstrekken en Silfer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, is Silfer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op welke grond dan ook.
30.3 Het staat de opdrachtgever vrij om de werknemer rechtstreeks te verplichten tot geheimhouding. De opdrachtgever informeert Silfer over zijn voornemen daartoe en verstrekt een afschrift van hetgeen daaromtrent is vastgelegd aan Silfer.
30.4 Silfer is nooit aansprakelijk voor een boete, dwangsom of eventuele schade van de opdrachtgever als gevolg van schending van de geheimhoudingsplicht door de werknemer.
30.5 Inlener zal zorgdragen voor de naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder in ieder geval begrepen de wet- en regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming en daaraan gelieerde wet- en regelgeving (hierna: ‘AVG’). De opdrachtgever zal alle redelijke instructies van Silfer opvolgen, behoudens afwijkende wettelijke verplichtingen.
30.6 Opdrachtgever zal te allen tijde op eerste verzoek van Silfer de door Silfer ter beschikking gestelde persoonsgegevens ter hand stellen.
30.7 Opdrachtgever zal Silfer op diens eerste verzoek daartoe, informeren over de door haar genomen maatregelen aangaande haar verplichtingen ingevolge de AVG.
30.8 Opdrachtgever stelt Silfer te allen tijde in staat om binnen de wettelijke termijnen te voldoen aan de verplichtingen op grond van de AVG.
30.9 Op alle informatie en/of persoonsgegevens die de opdrachtgever van Silfer ontvangt en/of zelf verzamelt in het kader van de overeenkomst, rust een geheimhoudingsplicht tegenover derden. De geheimhoudingsplicht rust zowel op de opdrachtgever zelf als op personen in dienst van, dan wel werkzaam ten behoeve van de opdrachtgever. De opdrachtgever zal deze informatie en/of persoonsgegevens niet voor een ander doel gebruiken dan waarvoor zij deze heeft verkregen, zelfs niet wanneer deze in een zodanige vorm is gebracht zodat deze niet tot natuurlijke personen herleidbaar is.
30.10 Indien sprake is van een datalek in de zin van de AVG spreken partijen met elkaar af dat onverwijld, binnen 24 uur na ontdekking, het datalek door opdrachtgever aan Silfer zal worden gemeld.
30.11 Alvorens de melding wordt gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens zal opdrachtgever als de verwerkingsverantwoordelijke, na het ontdekken van een mogelijk datalek, enige tijd mogen nemen voor nader onderzoek teneinde een onnodige melding te voorkomen. De termijn voor het melden begint te lopen op het moment dat de verwerkingsverantwoordelijke of een verwerker op de hoogte raakt van een incident dat mogelijk onder de meldplicht datalekken valt. Partijen zullen ervoor zorgdragen dat zonder onnodige vertraging, en niet later dan 72 uur na de ontdekking, een melding worden gedaan aan de Autoriteit Persoonsgegevens, tenzij op dat moment inmiddels uit onderzoek is gebleken dat het incident niet onder de meldplicht datalekken valt. Hierbij is het belangrijk dat partijen overleg met elkaar hebben gehad alvorens de melding wordt gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
30.12 Indien melding wordt gedaan van de datalek door opdrachtgever aan betrokkene, dient vooraf Silfer te worden geïnformeerd en overleg plaats te vinden. In de kennisgeving aan de betrokkene dient in ieder geval te worden vermeld: de aard van de inbreuk, de instanties waar de betrokkene meer informatie over de inbreuk kan krijgen (contactgegevens) en de maatregelen die zijn aanbevolen om de negatieve gevolgen van de inbreuk te beperken.
Artikel 31: Geschillen, toepasselijk recht en wijzigingen
31.1. Van geschillen, daaronder begrepen geschillen die slechts door één partij als zodanig worden beschouwd, is bij uitsluiting de rechter in de vestigingsplaats van Silfer bevoegd kennis te nemen. Niettemin heeft Silfer het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
31.2. Op elke overeenkomst tussen Silfer en de opdrachtgever is het Nederlands recht van toepassing.
31.3. Op overeenkomsten die reeds voor datum van depot van onderhavige Algemene Voorwaarden zijn gesloten, zijn deze Algemene Voorwaarden direct van toepassing tenzij de aard van de wijzigingen in de resp. artikelen zich daar in redelijkheid tegen verzet of de opdrachtgever daar uitdrukkelijk bezwaar tegen heeft gemaakt.
31.4. Wijzigingen en aanvullingen op deze Algemene Voorwaarden zijn bindend na kennisgeving van de wijzigingen of aanvullingen aan partijen door Silfer.